Kontroverzni Francuz tvrdi da ima lijek za koronavirus: Briga me što drugi misle, ja sam ispred svih!

Svijet

Kontroverzni francuski mikrobiolog Didier Raoult uvjerio je hiljade ljudi, među njima i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, da lijek protiv malarije, klorokin, može spasiti ljude koji su zaraženi koronavirusom.

Nakon njegove senzacionalističke objave, koja se dogodila još krajem februara, Raoult je postao vjerovatno najpoznatiji francuski doktor, ali i veliki probleme za francuske vlasti i zdravstvene stručnjake koje Raoultovi pobornici sve više napadaju tvrdeći da vladina politika protiv koronavirusa nije dobra.

Raoult je na društvenim mrežama i YouTubeu skupio ogromnu veliku količinu vjernih pobornika njegove teorije, a većina njih se zgraža nad time da vlast ne dozvoljava slobodno korištenje klorokina u liječenju, piše Politico.

No, prije nego se bilo tko oduševi nad velikim “otkrićem” osebujnog doktora, koji je svoju studiju o blagotvornosti klorokina u liječenju protiv Covida-19 testirao na samo 24 osobe, treba malo pogledati ko je zapravo Didier Raoult.

Ovaj 68-godišnjak samog sebe opisuje kao “odmetnika” u medicinskoj zajednici, stekao je svoju reputaciju u području mikrobiologije, i to radovima o velikim virusima. No, godinama ga prati i niz kontroverzi zbog skeptičnih komentara koje je davao na temu evolucije, klimatskih promjena, nekih vakcina pa čak i utjecaju pretjeranog sunčanja i konzumiranja alkohola na organizam.

„Nije me briga šta drugi misle. Ja sam odmetnik, ja sam taj koji je zakoračio dalje od svih“, neskromno je komentirao za lokalne novine La Provence.

Raoult je inače bio imenovan u prvi naučni odbor koji je francuski predsjednik Macron uspostavio kako bi ga savjetovali u vezi epidemije koronavirusa, no ubrzo je prestao dolaziti na sastanke nakon što se nije složio s ostalim članovima po pitanju testiranja i provjere potencijalno zaraženih osoba.

Iz Vlade u Parizu tvrde da između njih i Raoulta nema razmirica, a i francuski ministar zdravstva Olivier Veran rekao je ove subote da i dalje redovno razgovara s profesorom Raoultom. No dodao je da među naučnicima ne postoji konsenzus oko Raoultovih prijedloga, a još manje oko rezultata njegove studije o klorokinu.

„Koji bi ozbiljni ministar zdravstva rekao francuskom narodu da počnu uzimati lijek koji može uzrokovati probleme sa srcem samo na temelju jedne studije provedene na 24 osobe“, rekao je nedavno Veran.

Vlada je, doduše, dozvolila korištenje klorokina u liječenju nekih oboljelih od Covida-19, ali samo pod striktnim medicinskim nadzorom i to tek nakon odobrenja Vijeća za javno zdravstvo koje je reklo da se može koristiti u najtežim slučajevima.

Osim što još, koliko-toliko, ima pozornost ministra zdravstva, Raoult na društvenim mrežama ima više od pola miliona pratitelja. No, među njima se uglavnom ističu teoretičari zavjere koji njegove tvrdnje koriste kao argumente u svojim online tiradama o virusu. Količina fake newsa koji oni proizvode već je postala ozbiljan problem ja vlasti u Francuskoj koje su nekoliko puta morale upozoriti javnost na širenje dezinformacija.

Tako je radio France Inter objavio da su neki pacijenti prijetili tužbama ako im bolnice ne daju klorokin, na Facebooku neki korisnici objavljuju i takozvane “klorokin dnevnike”, a neke apoteke u Francuskoj zatrpane su zahtjevima za klorokinom.

I dok vlada muku muči s Raoultom, političari s ekstremne ljevice i ekstremne desnice, poput Jean-Luc Melenchon i Marine Le Pen prema njemu su blagonakloni.

„Raoult previše ne vole sve te divne osobe iz vlasti, a da to ne bi pobudilo interes“, zaključio je Melenchon.

raport.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *