Kontrolisana sloboda: Crnogorci danas pokreću javni prijevoz, otvaraju teretane…

Regija

U Crnoj Gori od danas su na snazi ublažene mjere na sprečavanju širenja novog koronavirusa.Bit će omogućen i rad gradskog taksi prijevoza, lokalnog javnog gradskog prijevoza u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva, saopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Novim mjerama propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, osigura zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Propisano je da su privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući zelene pijace, obavezni osigurati sredstva za dezinfekciju ruku na ulasku i izlasku iz objekta potrošačima.

“Privredna društva i preduzetnici su u obavezi da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu, tako da na deset kvadratnih metara prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je novim mjerama propisano da u frizerskim i kozmetičkim salonima istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Također je potrebno da osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku korisnicima usluga na ulasku u objekat i izlasku iz njega.

“Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana, kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da, osim zaštitne maske, nosi i vizir ili naočale”, pojasnili su iz vlade.

Novim mjerama propisano je da u fitnes centrima i teretanama istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

U saopćenju se navodi da su stomatološke zdravstvene ustanove obavezne da rad organizuju tako da osiguraju sistem obaveznog zakazivanja pacijenata.

“U isto vrijeme u čekaonici može boraviti samo jedan pacijent na deset metara kvadratnih, uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata”, navodi se u saopćenju.

Vlada Crne Gore propisala je da u taksi vozilima mogu da budu najviše dvije osobe koje su smještene na zadnjem sjedištu vozila i da one i vozač nose zaštitne maske.

“Vozač ima obavezu da, nakon završene vožnje, dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici – kvake i unutrašnje dijelove vrata i sjedišta, sredstvima za dezinfekciju, u skladu s uputstvom Instituta za javno zdravlje”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da poljoprivredni proizvođači i osobe koje imaju kuće ili vikendice sa zemljištem u drugim opštinama mogu da se prevezu do svog poljoprivrednog gazdinstva odnosno kuće ili vikendice, uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti sa sajta Instituta za javno zdravlje i popuniti.

U saopćenju se dodaje da će podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biti kontrolisani.

U Crnoj Gori od danas je obavezno i nošenje zaštitnih maski i rukavica u zatvorenim objektima.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *