Kon: U Beogradu više nema rješenja o samoizolaciji, sve na savjesti kontakata

Regija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je korona virus “probio barijere” u Srbiji i da je postalo nemoguće pratiti sve kontakte, zbog čega je “prepušteno savjesti da se svakome ko je bio u kontaktu sa zaraženim kaže da prati svoje zdravstveno stanje i ako se pojave simptomi da odmah prijavi”.

Kon je televiziji Happy izjavio da su ranije kontaktima pozitivnih na koronavirus davana rješenja o samoizolaciji, a da su u vanrednom stanju praćeni i od policije da li ta rješenja poštuju, ali da to više nije moguće.

“To postaje nemoguće, barijera je probijena”, kazao je Kon i dodao da se u vezi samoizolacije javljaju i drugi problemi, jer to znači da ta osoba ne može da radi određeno vreme, a nema papira koji to potvrđuju za poslodavca.

Kon je naveo da zdravstveni sistem u Srbiji nije “pred pucanjem”, ali da bi bio da nema COVID ambulanti i stalnog formiranja novih COVID bolnica.

On je rekao da je bilo slučajeva da neki pacijent dva puta oboli od koronavirusa, ali da su to izuzetno rijetki slučajevi.

Prema njegovim riječima, u borbi sa epidemijom koronavirusa potrebna je “totalna istrajnost” u primjenjivanju preventivnih mjera, držanja fizičke distance, nošenja maski i često pranje ruku.

“Totalna istrajnost u svemu tome nije laka, ali je mnogo lakše nego što posledice mogu da budu”, rekao je Kon.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *