Kon: Morat će se raditi revizija mrtvih svugdje u svijetu, neke izjave su mi odvratne

Regija

Epidemiolog dr Predrag Kon očekivao je da će “dan gašenja epidemije” doći ranije, ali kako kaže obradovao se kada je došao

Gostujući na jednoj od televizija u Srbiji, Kon je rekao da virus slabi, ali da to nema veze sa samim virusom.

– Slabi mogućnost njegovog prenošenja, ali to nema veze sa samim virusom nego sa godišnjim dobom. Što se tiče samog virusa su neke činjenice koje, međutim, spadaju u utisak. Nemaju nikakvih dokaza da je virus oslabio u smislu da se genetski promijenio, pa izaziva slabije oboljenje, izjavio je.

Kon ističe da nije cilj manje otkrivenih, nego manje mrtvih.

– Morat će da se radi revizija mrtvih, po cijelom svijetu. Ukoliko to bude moguće. Kada će i da li će ne znamo, to će potrajati, rekao je on.

Epidemiolog iz Srbije je osudio one koji smatraju da “umiru stariji, oni koji i ‘treba da umru'”

– Najodvratnija rečenica. Takvo razmišljanje uopšte nije rijetko. Da smo takav stav zauzeli od početka morali bismo da ga branimo do kraja. Švedska sada najbolje stoji što se tiče kolektivnog imuniteta, ali to je danak u životu, izjavio je on i ocijenio to kao surovo.

Povodom drugog talasa kaže da je zabrinut, ali ne i uplašen.

– Treba da zaboravimo, uopšte i na drugi talas. Da se opustimo potpuno preko ljeta. Treba da budemo spremniji za drugi talas. Neki misle da ćemo isto raditi kao i za prvi, ali ja to ne mislim i sačuvaću to dok ne dobijemo rezultate šta se dešava na južnoj hemisferi, rekao je Kon i dodao da misli da se Srbija nikada neće vratiti u vanredno stanje.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *