Kon: Beograd je prava epidemiološka bomba, hodamo po ivici

Regija

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je Beograd prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mjesta gdje koronavirus može naglo da počne da se prenosi. Apelujem na poštovanje mjera i na uključivanje svih inspekcijskih organa i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mjere sprovode, poručuje Kon.

Predrag Kon je, gostujući na RTS-u, na pitanje kakva je trenutno situacija u Srbiji i da li smo prošli vrh drugog pika prvog talasa, rekao da je to jako ozbiljno pitanje.

“Mi smo na visokom novou i stabilizovala se ta krivulja, hodamo po samoj ivici i to posebno u Beogradu”, dodao je Kon.

Ukazao je da je “Beograd prava pravcata epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mjesta gdje može naglo virus da počne da se prenosi”.

“Apelujem na poštovanje mjera i na uključivanje svih organa inspekcijskih, komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mjere sprovode, da nema slučajno produženog boravka u lokalima, kafićima, što se vidi i što imam i dojava i prijava”, poručio je Kon.

“Jako je važno shvatiti, mi smo sada u vikendu, to je bilo vrijeme kada smo nekada to rješavali policijskim časom, sada toga nema i sada imamo samo sopstvenu svijest i to je jako važno da se kontrološe”, istakao je Kon.

Objasnio je da kada kažu da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao, već da i dalje prate kontakte.

“Suština je da je virus u narodu i da se slobodno relativno prenosi i da je jako važno ovaj trenutak shvatiti, jer sada nemamo više policijski čas koji nam je razrješavao tu situaciju i sve ono što je propisano mora da se poštuje”, rekao je Kon.

Dodao je da je obavezeno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gdje ne možete da omogućite rastojanje od 1,5 metara.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *