Komercijalno testiranje na koronavirus moguće i u Kliničkom centru u Tuzli, poznata i cijena

BiH

Komercijalno testiranje PCR metodom moguće je obaviti i u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli koji je na osnovu odluke Zavoda zdravstevnog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine formirao cijenu ove usluge.

Komercijalno testiranje na koronavirus obavlja se u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Direktor ove zdravstvene ustanove Vahid Jusufović za Klix.ba je potvrdio da je cijena PCR testa na SARS-CoV-2 za vlastite potrebe 215,20 KM + PDV.

Kako je naveo, cijena je formirana na osnovu odluke Upravnog vijeća Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje, naglasivši da se PDV na ovu medicinsku uslugu plaća zbog njene komercijalne prirode.

O načinu testiranja informacije se mogu dobiti u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli na broj telefona 035/303-517.

Komercijalno testiranje na koronavirus u Bosni i Hercegovini moguće je obaviti u akreditovanim privatnim ili javnim zdravstvenim ustanovama u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru te Tuzli. Cijena utvrđivanja SARS-CoV-2 statusa u prosjeku košta 200 konvertibilnih maraka.

Iz dana u dan se mijenjaju odluke zemalja o načinu ulaska na njihove teritorije, a posljednje objavljene informacije kazale su da građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru i Sloveniju ne mogu ući bez obaveze 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19.

Ovo važi i za Slovence te Crnogorce koji su boravili u našoj zemlji. Za razliku od ove dvije zemlje osobe koje su boravile u BiH, a idu u Njemačku, moraju biti spremne na dvosedmičnu samoizolaciju.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *