Koliko je koštao ukop zaraženih koronavirusom u Sarajevu

BiH

Izvršni direktor sarajevskog preduzeća “Pokop” Asmir Hodžić kazao je za Klix.ba da je u Sarajevu ukopano sedam osoba koje su bile zaražene koronavirusom te odgovorio na pitanje o cijeni sahrane zaraženih koje posljednjih mjeseci kruži u javnosti.

“Jedna gospođa je ležala 60 dana, ali ne greškom porodice, već greškom sistema. Zato što sistem ne funkcioniše. Te troškove ‘ležarine’ mi ne možemo naplatiti. Samo smo ono redovno naplatili. Trošak koji bi se mogao desiti, od nekoliko hiljada maraka ‘ležarine’ od dva mjeseca, će platiti tužilaštvo. Tu porodica ništa nije platila”, rekao je.

Kako je kazao Hodžić, bilo je nekoliko slučajeva osoba preminulih od koronavirusa gdje su troškovi bili od 300 do 400 KM.

“Gospođa koja je ležala 60 dana je bila u Banjoj Luci na obdukciji. Mi smo čak htjeli da ne plate iskop rake, a to je usluga na groblju Kovači u Hrasnici. Porodica to nije dala. Možda da je taj račun bio do oko 780 KM s pogrebnom opremom, limenim sandukom, prijevozom, spuštanjem itd. To su najveći troškovi”, naglasio je.

Hodžić je odbacio navode da se plaćalo i do 20.000 KM za ukop osoba preminulih od koronavirusa, kako se špekulisalo.

“To su nebuloze”, kratko i jasno je poručio Hodžić. On je istakao da bi, kako je rekao, volio vidjeti materijalni dokaz da je neko usluge Pokopa platio 20.000 KM.

“Jedna gospođa nije preminula od koronavirusa, ali je ležala jer je muž tražio obdukciju. Nije mu bila jasna dijagnoza – trebala je biti patološka, a ne sudskomedicinska. Činjenica je da on jeste platio, ali ni približno toliko, već 6.700 maraka. I to zbog spomenika. Čin sahrane je do hiljadu maraka. On je uzeo spomenik, vijence…”, potcrtao je izvršni direktor preduzeća Pokop.

Naveo je da je sahrana u Sarajevu, kako je kazao, “džaba”, osim “luksuza koji košta”. Navodi da su troškovi ukopa na groblju Vlakovo do 270 maraka.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *