Klinički centar u Tuzli traži 25 respiratora koje je Srebrena malina uvezla iz Kine

BiH

Univerzitetski klinički centar u Tuzli Federalnoj upravi civilne zaštite uputio je dopis za dodjelu 25 respiratora koje je firma “FH Srebrena malina” uvezla iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović za Klix.ba je potvrdio da je Federalna uprava civilne zaštite ovoj zdravstvenoj ustanovi uputila dopis o izjašnjavanju o tome koliki broj respiratora im je potreban.

“S obzirom na to da oni imaju na stanju 100 takvih respiratora te da vrše njihovu raspodjelu nema razloga da ih ne dobije i Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Nama trenutno respiratori nisu neophodni, ali ako se vrši raspodjela na prostoru Federacije BiH, nama bi na osnovu broja stanovnika trebalo pripasti njih 25 i toliko smo tražili”, kazao je Jusufović za Klix.ba.

Kako smo ranije objavili, preostalih 20 respiratora od njih ukupno 100 koje je za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH uvezla kompanija “FH Srebrena malina” u ponedjeljak su odvezeni s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Nabavka 100 respiratora iz Kine posredstvom kompanije “FH Srebrena malina” koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom potresla je cijeli region, a istragu u ovoj aferi provodi Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni su federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

S druge strane, kada je riječ o Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tamo je trenutno u COVID bolnici hospitalizirano 59 pozitivnih pacijenata, a uz to su dvije osobe priključene na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti u Slavinovićima.

Jusufović trenutnu sitaciju ocjenjuje stabilnom, kazavši da su do danas kapaciteti COVID bolnice u sklopu Klinike za zarazne bolesti povećani na 90 kreveta.

Govoreći o zaštitnoj opremi, treba istaknuti da medicinski radnici trenutno bez problema mogu raditi mjesec i po dana, s obzirom na to da su u ovom trenutku osigurane količine koje su dovoljne za taj period.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *