Katalonski gradić postaje prvi u Španiji koji se vraća “pod ključ” zbog širenja virusa

Svijet

Grad Lleida u Kataloniji postao je prvi u Španiji kojem su vraćane restriktivne mjere u vidu potpunog zatvaranja zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Za blizu 140.000 stanovnika Lleide i sedam općina u regiji Segria izdata je naredba da ostanu u domovima nakon sve većeg širenja virusa. Mještanima je omogućeno samo da izađu u kupovinu hrane ili druge potrepštine te da odu u banku, prenosi Metro.

One osobe čiji se poslovi smatraju “ključnim” mogu se vratiti na radno mjesto, dok je ostatku stanovništva rečeno da moraju raditi od kuće.

Zvaničnici u Lleidi, koja je udaljena 100 kilometara od Barcelone, i okolnim mjestima, također su zabranili sastanke za više od 10 ljudi. Vjenčanja će biti otkazana, a restoranima je dopušteno samo obavljanje kućnih dostava. U protekla 24 sata Katalonija je registrirala 816 novih slučajeva, a regija Segria činila je 190 od ukupnog broja.

“Zaključavanje” dolazi samo nekoliko dana nakon što je putnicima iz Velike Britanije dato zeleno svjetlo za putovanje u Španiju bez potrebe za karantinom 14 dana po povratku.

Katalonska vlada prije dva dana je isključila opciju potpunog zatvaranja u budućnosti smatrajući da je redovno nošenje maski dovoljna mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Španija se sada bori da privuče turiste i tako se povrati nakon dvomjesečne blokade.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *