Kako je Sarajevo došlo do velikog broja zaraženih? Od nula aktivnih u junu do 1.295

BiH

Analiza epidemiološke situacije u posljednja dva mjeseca, a pogotovo u julu, koju je sačinio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, govori nam da je primjetno pogoršanje epidemiološke situacije, a do ponovnog širenja koronavirusa došlo je u velikoj mjeri zbog uvezenih slučajeva.

U izvještaju Zavoda stoji da je u Kantonu Sarajevo od sredine juna uočeno pogoršanje epidemiološke situacije vezane za COVID-19, a da su “početni slučajevi vezani za importovane slučajeve iz Tešnja i područja Sandžaka iz Srbije”.

U prvoj sedmici juna Kanton Sarajevo nije imao nijedan aktivan slučaj zaraze koronavirusom i 104 izliječena pacijenta, 9. juna bilježi tri novozaražena, a već sutradan i prvi rekord kada je u pitanju broj novozaraženih u tom kantonu (17).

Narednih nekoliko dana je prosjek novozaraženih dnevno bio između pet i šest, a pretežno su to bili uvezeni slučajevi.

Brzo se povećavao broj pa je KS u julu svaki dan u prosjeku imao 57 novozaraženih. U periodu od 1. juna do 24. jula u KS je potvrđeno 1.726 novih slučajeva.

Izvještaj ZZJZ KS

Ono što se u izvještaju ističe je da je broj hospitaliziranih pacijenata mnogo manji od prosjeka u svijetu (20 posto). U julu je u KS hospitalizirano između pet i šest posto novozaraženih.

U Kantonu Sarajevo je trenutno 1.295 aktivnih slučajeva koronavirusa, a do sada se zarazilo više od 2.500 osoba. Zvanično se od koronavirusa oporavilo 1.238 osoba, no iz Zavoda naglašavaju da bi broj oporavljenih mogao biti veći:

“U Kantonu Sarajevo je objektivno veći broj oporavljenih osoba, ali nisu još proglašeni izliječenim zbog administrativnih procedura. Potrebno je da ih ljekar porodične medicine “otpusti” kroz medicinski informatički sistem”

U izvještaju od 1. do 23. jula Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je napisao da se uočava “tendencija porasta broja zaraženih”, a naveli su da bi dvije sedmice nakon 23. jula mogle biti sedmice u kojima talas dolazi do vrhunca.

Zdravstveni stručnjaci konstantno preporučuju često pranje ruku, nošenje zaštitne maske, držanje fizičke distance te izbjegavanje većih skupova. Ovakve individualne mjere potrebne su nam kako bismo smanjili širenje zaraze jedni među drugima.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *