Kako je država od 97 miliona stanovnika prošla bez ijednog smrtnog slučaja tokom pandemije

Svijet

Dok je svijet posmatrao kako se epidemiološka situacija razvija u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu jedna azijska država se sa koronavirusom izborila bez ijednog smrtnog slučaja do sada. Ta država ima više od 97 miliona stanovnika, a u pitanju je Vijetnam.

Vlast ove države nije prijavila nijedan smrnti slučaj usljed zaraze koronavirusom do sada, a ima svega 328 potvrđenih slučajeva uprkos tome što joj je najduži dio granice upravo sa Kinom odakle je zaraza krenula, prenosi to CNN.

Ovakve brojke su dodatno nevjerovatne ako uzmemo u obzir da je Vijetnam država sa nisko-srednjim dohotkom, mnogo slabije naprednim zdravstvenim sistemom nego neke druge države u regiji, a pored toga imaju samo osam doktora na 10.000 stanovnika.

Oni su bili zaključani svega tri sedmice, krajem aprila su popuštene mjere izolacije, a posljednjih 40 dana nisu prijavili niti jednu lokalnu infekciju. Poslovi i škole su se otvorile i sve se vratilo u normalu.

Ovaj zvanični broj zaraženih i nijedna preminula osoba skepticima stvara sumnju, međutim ljekar Guy Thwaites koji radi u jednoj od bolnica kazao je se broj o kojem govori vlada zapravo poklapa sa stvarnom slikom.

Postavlja se pitanje kako je onda Vijetnam uspio uspješno odgovoriti na globalni problem i izbjeći krizu? Odgovor je, sudeći prema mišljenju javnih zdravstvenih stručnjaka, u ranom i brzom odgovoru na sprečavanju širenja zaraze, rigoroznog praćenja kontakata i karantini.

Vijetnam se počeo pripremati za epidemiju koronavirusa sedmicama prije nego što su imali ijedan potvrđen slučaj zaraze. U to vrijeme kineske vlasti i Svjetska zdravstvena organizacija su tvrdili da ne postoji jasan dokaz da se virus uopšte prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Početkom januara su uvedene provjere tjelesne temperature kineskim državljanima, sredinom mjeseca je otkriveno da su dvojica pozitivna na koronavirus, a dan poslije Vijetnam je obustavio letove sa Kinom. Do kraja mjeseca u Vijetnam je bio zabranjen ulaz svim strancima.

Proaktivno su reagovali kada je u pitanju karantin pa su tako iz predostrožnosti zatvarali čitava sela.

Vijetnamci koji bi se vraćali s rada na odmor bi odmah bili stavljeni u karantin, kao i svi njihovi direktni kontakti. Detaljno su pratili kontakte tih ljudi, a oni indirektni su takođe morali u izolaciju, ali kućnu.

Vijetnamska vlada je od samog početka jasno komunicirala o epidemiji, uvedene su posebne telefonske linije, web stranice i aplikacije kako bi javnost bila informisana o novostima i medicinskim savjetima.

Stručnjaci su rekli da je i prijašnje vijetnamsko iskustvo sa epidemijom SARS-a i ptičije gripe pomoglo vladi i javnosti da se bolje pripreme za pandemiju koronavirusa.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *