Jezivi prizori u Španiji: Vojnici tokom masovne dezinfekcije pronalaze napuštene mrtve u staračkim domovima

Svijet

Španjolska svaki dan bilježi sve više zaraženih i umrlih od koronavirusa. Do sada je 35.136 zaraženih, a umrlo ih je 2.311 prema podacima na Worldometersu.

Svaki dan je rast sve veći, a nemar i bezosjećajnost ne pomaže epidemiološkoj situaciji. Naime, španjolski vojnici koji pomažu u borbi protiv pandemije su u staračkim domovima ljude pronalazili napuštene i mrtve u svojim krevetima. Španjolska vlada zato je pokrenula istragu, prenosi Index.hr.

Vojnici koji u borbi protiv koronavirusa dezinficiraju domove umirovljenika suočeni su u novim problemom. U brojnim domovima zatiču leševe preminulih i napuštenih staraca, potvrdila je u ponedjeljak ministrica obrane te zemlje Margarita Robles.

Ove jezive vijesti dolaze u trenutku kada Španjolska iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraženih.

Vlasti u Španjolskoj poduzimaju mjere kojima bi diljem zemlje distribuirale čak 650 tisuća testova na Covid-19, navodi britanski Guardian.

– Pripadnici vojne jedinice za odziv u izvanrednim situacijama tokom svojih obilazaka domova pronalaze potpuno napuštene starije osobe, a neke su već mrtve u svojim krevetima, rekla je ministrica Robles tokom televizijske emisije.

Naglasila je da će takvo nehumano ponašanje prema starijima podleći sankcijama. Svi oni koji su ostavili svoje starije i nemoćne bez odgovarajuće skrbi bit će procesuirani, prenosi Jutarnji.

Rast broja umrlih predstavlja veliki pritisak na bolnice i pogrebna društva, naročito u španjolskoj prijestolnici Madridu. Vlasti su odlučile postaviti privremenu mrtvačnicu na Palacio de Hiel, na sjeveroistoku grada.

– Ovo je privremena i izvanredna mjera koja je prvenstveno namijenjena ublažavanju boli članova obitelji žrtava kao i rasterećenju bolnica, poručile su regionalne vlasti, javlja Guardian.

Zdravstveni radnici danima apeliraju da im se hitno pošalje zaštitni materijal jer se bolnice svakodnevno pune novim zaraženima.

U ponedjeljak je Španjolska zabilježila najveći broj umrlih od koronavirusa u jednom danu, 462. Najveći rast oboljelih i umrlih u toj zemlji se tek očekuje u narednim danima.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *