Jedna doza vakcine protiv koronavirusa možda nije dovoljna za efikasnu zaštitu

Svijet

Jedna doza vakcine protiv koronavirusa vjerovatno neće biti dovoljna za efikasnu zaštitu, tvrde stručnjaci. Ovakva pretpostavka je nastala nakon što su istraživanja pokazala da antitijela u organizmu nestaju nakon nekoliko sedmica, odnosno mjeseci.

To znači da je imunitet na koronavirus nakon primanja vakcine privremen, piše američki poslovni magazin Business Insider. Zato struka smatra da će osoba morati primati najmanje dvije doze vakcine kako bi imala učinkovitu zaštitu od koronavirusa. Pojedini smatraju da će se morati redovno raditi revakcinacija.

Pojedine farmaceutske kompanije već se pripremaju za mogućnost da će svako morati dobiti najmanje dvije doze vakcine. Među tim kompanijama su Pfizer i Moderna.

Međutim, izazov će biti uvjeriti ljude da prime dvije doze. Već postoji problem izražen u činjenici da manje od jedne trećina mladih žena ne želi primiti drugu dozu vakcine protiv HPV-a, a što je potrebno za efikasnu zaštitu. To nije jedini problem.

Ako se ispostavi da će biti potrebno primati dvije doze, onda to znači da će se morati proizvoditi više ampula, injekcija, češće posjećivati zdravstvene ustanove itd.

Pretpostavka o učestalijoj vakcinaciji proizilazi iz mišljenja stručnjaka da se koronavirusom osoba može zaraziti više puta, što nije slučaj s nekim drugim virusima. Ali, ne postoje jasni dokazi da je to zaista tako.

Podsjećamo, prije nekoliko dana objavljeno je da su stručnjaci s Oxforda razvili vakcinu za koju tvrde da je sigurna i da dobro utječe na imunološki sistem.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *