Iz Pekinga: Preostalih 20 respiratora sutra stiže u Sarajevo

BiH

Preostalih 20 respiratora koje je kupila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) preko firme “FH Srebrena malina” sutra stiže u Sarajevo, saznaje Klix.ba.Respiratori će avionom FlyBosnije stići na sarajevski aerodrom u poslijepodnevnim satima, a ova pošiljka će biti izvršena u posljednji čas s obzirom na to da “Srebrena malina” ima rok do 27. maja (sutra) za njihov uvoz, jer će nakon tog datuma trebati novu dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako saznajemo, avion danas iz Sarajeva ide za Peking gdje već mjesec stoji 20 respiratora koji nisu utovareni u prvoj turi s 80 komada koji su 25. aprila stigli u BiH.

Nakon što 20 respiratora stigne u Sarajevo “Srebrena malina” će prvo morati da plati PDV kako bi mogla preuzeti medicinsku opremu. No, s obzirom na to da su toj firmi blokirani računi, pitanje je da li će imati novca da plati dažbine.

U proteklih 30 dana kineski respiratori, za koje je vještačenjem utvrđeno da nisu predviđeni za korištenje na jedinicama intenzivne njege, već za korištenje u ambulantnim kolima, postali su glavna tema domaće javnosti.

Povodom ove nabavke, kao što je već dobro poznato, vodi se istraga, a na utvrđivanju činjenica i cijelog procesa nabavke rade tužioci Tužilaštva BiH i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Priča o kineskim respiratorima koji su plaćeni 10,5 miliona KM, preko firme koja se bavi preradom voća i povrća, dospjeli su čak i do svjetskih medija.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *