IMA LI SVIJET RAZLOGA ZA BRIGU? Postoji strah da se iz Kine proširi potpuno NOVI VIRUS

Svijet

Mogućnost da se iz Kine svijetom proširi potpuno novi virus, u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije kovida 19 i počinju da ukidaju stroge mjere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama.

Tijelo muškarca koji se srušio i umro u autobusu u Kini, u provinciji Junan, hitno je testirano na virus korona. Analiza je, međutim, pokazala da je taj čovjek bio pozitivan na potpuno novi, mnogo smrtonosniji virus koji, kako navode eksperti, nije direktno povezan s virusom korona, ali imaju gotovo iste simptome.

Kineski državni mediji prenijeli su da je zasad neidentifikovani muškarac, iz provincije Junan, preminuo u linijskom autobusu kojim je putovao na posao u provinciji Šandong.

Državni servis na engleskom Global tajms prenosi je da je preminuli bio pozitivan na hantavirus, a da su i ostala 32 putnika takođe odmah testirana, ali ne navodi nikakve druge detalje.

Hešteg #hantavirus pojavljivao se u gotovo svim „trending listamana“ na internetu od ponedjeljka, ali su eksperti brzo reagovali saopštenjima u kojima se navodi da nije u pitanju nikakav novi virus, već odavno poznata bolest, koja se samo u rijetkim slučajevima prenosi među ljudima.

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus rijetko javlja na Zapadu, ali da je procenat smrtnosti od te bolesti oko 38 odsto, prenosi Sputnjik.

– Simptomi se javljaju u roku od najviše osam nedjelja od trenutka izlaganja čovjeka svježem urinu, izmetu ili salivi zaraženih glodara – navodi se na portalu CDC, uz napomenu da se virus može veoma lako dobiti iako vas eventualno ujede već zaražena životinja.

Vodeni duh: Zagonetni novi virus sa nepoznatim genima primjećen u Brazilu

Simptomi su, u mnogim slučajevima, slični ili gotovo isti kao simptomi korone: groznica, glavobolja, kašalj, gubitak daha. Jedan pacijent je naveo da se osjećao „kao da mu je neko snažno vezao široku traku oko grudi, ali mu je istovremeno stavio i jastuk preko lica“.

„Hantavirus plućni sindrom“ je u SAD proglašen za „nacionalno prepoznatljivu bolest“ još 1995. godine, ali zasada nema registrovanih slučajeva prenošenja virusa između ljudi. U nekoliko navrata, takvi slučajevi su registrovani u Čileu i Argentini, ali je to posebna podvrsta bolesti, koja se naziva „virusom“ sa Anda.

– Za infekciju hanta virusom ne postoji terapija lijek, niti vakcina – upozoravaju naučnici. Pacijenti najčešće završe na intenzivnoj njezi, jer moraju, između ostalog, da preguraju period teških respiratornih problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *