Hrvatsku tokom vikenda napustilo 10.000 Austrijanaca

Regija

U prvih deset dana kolovoza Hrvatska bilježi turističke brojeve na razini 70 posto u istom razdoblju lani. Konkretno – ostvareno je više od milijun dolazaka i više od 7 milijuna noćenja. To su rezultati koje prije dva mjeseca, kad predsezone praktično nije ni bilo zbog pandemije, nitko nije očekivao.

Nakon odluke austrijskih vlasti koja od danas traži od svih povratnika iz Hrvatske negativan test na koronu ili da se u roku od 48 sati od povratka u zemlju testiraju, doznaje se kako je iz Hrvatske tijekom vikenda otišlo 10.000 austrijskih državljana.

Naime, u nekoliko dana je otišla četvrtina Austrijanaca, podaci su e-visitora. Prema njima je u petak u Hrvatskoj boravilo oko 40.000 Austrijanaca, dok ih je u Hrvatskoj u ponedjeljak boravilo 30 tisuća.

“U vremenskom razdoblju od 14. do 16. kolovoza 2020. u Republiku Hrvatsku ušlo je 9.670, a izašlo 7.291 državljana Republike Austrije”, stoji u odgovoru MUP-a za Index.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) Indexu su rekli da je najviše austrijskih turista u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

“Odluka austrijskih vlasti da je od danas po povratku iz Hrvatske potrebno predočenje testa na COVID-19 ili odlazak u samoizolaciju, sigurno će doprinijeti smanjenju turističkog prometa s tržišta Austrije u narednom razdoblju. Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu kolovoza nalazi na šestom mjestu s ostvarenih više od 650 tisuća noćenja što je oko 60 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. Što se tiče srpnja, s tržišta Austrije ostvarili smo više od milijun noćenja što je 55 posto u odnosu na srpanj prošle godine”, odgovorili su nam u HTZ-u.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja okuplja najveće hrvatske hotelijere, za rekao je kako se procjenjuje da je polovica Austrijanaca koji su napustili Hrvatsku otišla zbog odluke svoje vlade dok je ostatku vjerojatno završio godišnji odmor.

“Svatko ima pravo donositi odluke za sebe, no sredinom svibnja, kad se počelo govoriti o putovanjima, i kad su se definirali režimi za putovanja, Europska komisija je tad rekla da bi se isti trebali definirati bez ograničenja za područja koja imaju sličnu epidemiološku situaciju i da se ne bi smjele događati diskriminacije. Austrija je u jednom trenutku definirala mogućnost putovanja prema Italiji i Španjolskoj prema pojedinim regijama, a za nas to nisu donijeli. Naime, postoje dijelovi Hrvatske poput Istre i Kvarnera gdje je epidemiološko stanje puno bolje nego u Austriji”, kazao je Ostojić.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *