Hrvatski naučnik Ivan Đikić: Prepoznali smo slabu tačku koronavirusa

Regija

Naučnik Ivan Đikić s Univerziteta Goethe u Frankfurtu s kolegama je na uvid javnosti dao istraživanje moguće dvostruke terapije protiv COVID-19.Grupa naučnika s Instituta za biohemiju II Univerziteta Goethe u Frankfurtu na Maini sa saradnicima prepoznali su proteazu PLpro koronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim, ali i moguću slabu tačku ovog virusa koja bi čak mogla biti i njegovom Ahilovom petom, prenosi Večernji.hr.

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica unutar ljudske stanice. Dodatno, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim kako bi utišao odgovor imunog sistema na njegovu prisutnost te pomaže virusnoj modulaciji da rad domaćeg imunog sistema okrene u svoju korist.

Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti. Grupa naučnika je dokazala kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa u ljudskih epitelnih stanica, prvoj postaji ulaska virusa u organizam.

Rezultati su ovog istraživanja dostupni javnosti kao rad predložen za objavljivanje u naučnim časopisima porodice Nature.

“Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sistem. Da bismo postigli ovako dubok uvid kombinovali smo biohemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan mojoj grupi naučnika koja je zaista postigla puno u jako kratko vrijeme. Naše zajedničko istraživačko djelovanje s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bilo je najbitnije kako bi se pokazalo kako inhibicija PLpro proteaze zaustavlja virus”, rekao je prof. dr. sc. Ivan Đikić koji je voditelj grupe naučnika s Univerziteta Goethe koja potpisuje ovo postignuće.

Osim toga, drugi naučnici u Frankfurtu, Munchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu pridonijeli su eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima, navodi se u saopćenju o ovom naučnom postignuću. Ovi rezultati donose jasnu naučnu logiku kojom se mogu dalje nastaviti istraživanja spojeva i lijekova koji targetiraju PLpro proteazu koronavirusa SARS-CoV-2.

Jedna američka klinika u ovom trenutku radi kliničko testiranje lijeka Famotidina kojim se cilja PLpro na pacijentima s COVID-19.

“Ovo su uzbudljive vijesti. Ipak, djelovanje Famotidina na virusni PLpro još nije potvrđeno. Također, trebamo biti posebno pažljivi kod kliničke primjene, jer inovativne terapije protiv PLpro mogu se razlikovati u ovisnosti radi li se o ranim ili kasnijim stadijima COVID-19” kažu Đikić i Ciesek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *