Guardian objavio informacije koje je vlada krila: Šta se dešavalo s Borisom Johnsonom

Svijet

Britanski list The Guardian objavio je opširnu i detaljnu pričiu o drami koju je proživio biratanski premijer Boris Johnson tokom borbe s koronavirusom.

Glasine su počele kružiti sedam dana nakon što je britanski premijer započeo samoizolaciju u stanu iznad Downing Streeta na broju 11. Priča koju su do tada širili premijer i njegovi pomoćnici bila je uvjerljiva. Istina je, premijer ima Covid-19.

Emotivni cirkus

Ali simptomi su bili takvi da se zbog njih nije trebalo zabrinjavati. Blage prirode. U vrijeme kada se naglo počela penjati brojka umrlih od koronavirusa, Johnson je čvrstom rukom upravljao krizom i mašinerijom moći.

Sve se promijenilo 2. aprila. U vrijeme ručka za vrijeme brifinga novinarima je u Downing Streetu mirno rečeno da premijer i dalje ima temperaturu.

Novinare se uvjeravalo da postoji mogućnost da bi idućega dana mogao izaći iz izolacije, ako dopuste liječnici. Činilo se kako se 55-godišnji Johnson riješio virusa na sličan energičan način kao i ministar zdravstva Matt Hancock koji je tek kratko izbivao zbog bolesti.

No, to se nije dogodilo, idućih pet dana javnosti je priređen emotivni cirkus. Premijer koji je očito bio dobrog raspoloženja i marljivo je radio, prebačen je na intenzivnu njegu te mu je zdravlje bilo u ozbiljnoj opasnosti. Guardianova analiza informacija koje su se lansirale iz Downing Streeta nisu se podudarale s onim što je bilo poznato iz privatnih izvora.

Je li manjkalo iskrenosti u vrijeme nacionalne krize? Ne bi bilo prvi put…

Iza kulisa, njegove kolege prenosili su zabrinjavajuću sliku njegova zdravlja na kraju prve sedmice njegove bolesti. On je doista imao temperaturu. Ono što se prešućivalo bio je uporni kašalj: nepogrešiva pljuska. Tokom videokonferencijskog sastanka kabineta njegovi simptomi bili su previše očiti. Potvrđivali su rastuću zabrinutost za njegovo zdravlje. Jedan izvor objavio je da premijer iskašljava krv. Downing Street odbacio je takve tvrdnje kao neistinite.

Kod nekih pacijenata razvija se blaga klinička slika, kod drugih teško oboljenje. Stručnjaci kažu da je najopasnija faza druga sedmica. Neki pacijenti se počnu oporavljati, drugima se zdravlje naglo pogoršava, jer virus napadne pluća. Drugoga aprila liječnici su se zabrinuli da je u slučaju Borisa Johnsona bolest odlučila krenuti drugim, opasnijim putem. U bolnici St Thomas počele su se raditi pripreme za dolazak premijera.

Prema jednom izvoru, bolničkom osoblju je rečeno da se njegovo stanje počelo rapidno pogoršavati više nego što je to u javnosti otkriveno, da je, zapravo, jako loše. I da će vrlo vjerovatno trebati primiti kisik.

U Downing Streetu, Johnson je bio u kontaktu sa svojim glavnim privatnim tajnikom Martinom Reynoldsom i liječnikom opće prakse. Mnogi od njegovih uobičajenih savjetnika bili su ili samo bolesni ili u samoizolaciji. Kako se Johnsonovo stanje pogoršavalo, za njega su telefonski pozivi bili smanjeni, vladini dokumenti reducirani. Njegov pristup bolesti je bio karateristično nadmoćan, ‘on to može pobijediti’.

Priče o pogoršanju njegovog zdravlja počele su kružiti među torijevcima u parlamentu i novinarima. Iz Downing Streeta stizali su demantiji. Tvrdili su da nema razloga za zabrinutost. Ako se gleda unazad, ovakvo upravljanje bilo je obmanjujuće.

Glasine su se pokazale tačnima. Premijer je bio ozbiljno bolestan, više nego što se priznavalo u javnosti. Je li možda Johnson umanjivao ozbiljnost svoga stanja čak i svom najbližem krugu?, pita The Guardian.

Nijansa ga je dijelila od respiratora

U 20 sati iste večeri premijer je izašao na vrata Downing Streeta broj 11 ispred svoga stana kako bi aplauidirao djelatnicima NHS-a. Izgledao je katastrofalno. Idućega dana, 3. aprila, Johnson je objavio video u kojemu moli građane da ostanu doma tokom predstojećeg, sunčanog vikenda. Poručio je da i dalje ima temperaturu i da je u izolaciji. Bio je to 8. dan.

Prava je istina da mu se stanje pogoršavalo, kako to obično biva kod Covida-19.

Do vikenda bilo je jasno onima koji su s njim bili u kontaktu da premijer jedva obavlja svoje dužnosti. U subotu 4. aprila njegova zaručnica Carrie Symonds, trudna i u samoizolaciji zbog simptoma koronavirusa, uzrujano je plakala prijateljima na telefon.

Hancock, ministar zdravstva, u nedjelju ujutro je za Sky News izjavio da je sve u redu i da premijer marljivo radi i da sve ima pod kontrolom.

U stvarnosti, njegovo zdravlje bivalo je sve lošije. U nedjelju popodne aktivirao se plan da se premijera prebaci u bolnicu St. Thomas. Te večeri odvezli su ga preko Temze i odveli u privatnu sobu na 12. spratu.

Downing Street nije negirao izvještaje da su ga odmah stavili na kisik.

I tada je, još jednom, Johnsonov glasnogovornik u pokušaju da smiri strasti, izjavio je da je sve učinjeno iz predostrožnosti.

Dr. Richard Leach, šef klinike za plućne bolesti u bolnici St Thomas i vodeći stručnjak za pulmologiju, bio je zadužen za Borisa Johnsona.

U ponedjeljak 6. aprila, tok događaja zamalo je podsjetio na sovjetsku praksu. Dok je premijer Johnson jedva disao, njegovi saradnici su na brifingu novinarima rekli da premijer u bolnici marljivo pregledava dokumente iz ministarstava.

Oko 17 sati Dominic Raab, šef diplomacije, ustvrdio je čak da je Johnson na dužnosti i da vodi zemlju. Kada su ga pitali kada je zadnji put razgovarao s njim, Raab je odgovorio da je to bilo u subotu.

Činilo se kao da vlada zataškava istinu, ili je nesposobna, ili oboje. Iz vlade su kasnije rekli da Raab nije znao da se Johnsonovo stanje u međuvremenu iznenada promijenilo.

U ponedjeljak poslijepodne stanje premijera se naglo pogoršalo. Donesena je odluka da ga prebace na odjel intenzivne njege. Takav razvoj događaja šokirao je Downing Street.

U 20.10 objavljeno je da je premijer Johnson u ozbiljnom stanju te da je zatražio od Raaba da ga zamijeni na položaju šefa vlade.

To je bio kraj fikcije da Johnson vlada Britanijom. Svjetski državnici i političari poslali su mu želje za brzo ozdravljenje. Njegovi saradnici bili su zbunjeni.

Uobičajena je praksa da se pacijent koji je obolio od Covida-19 na intenzivnoj njezi stavi na respirator. To je invazivan i traumatičan proces. Neke bolnice teške slučajeve radije liječe stvaranjem pozitivnog vanjskog tlaka kako bi se omogućio volumen zraka pri udisaju (Cpap). U bolnici St Thomas preferiraju potpunu ventilaciju jer vjeruju da se na taj način spašavaju životi.

Jedan bolnički izvor tvrdi da je Johnson bio u teškom stanju kada su ga primili na intenzivni odjel.

“Nijansa ga je dijelila od stavljanja na respirator”.

Isti izvor ipak dvoji je li Johnson uopće trebao biti prebačen na intenzivnu s obzirom da nije u konačnici stavljen na respirator.

Oko 130 drugih pacijenata je također bilo na intenzivnoj njezi u isto vrijeme, a velika većina na respiratorima. U nijednom trenutku Johnson nije bio na respiratoru. Niti je primio Cpap, manje invazivni oblik liječenja, tvrdi izvor.

“Prije epidemije koronavirusa, pacijenti su stizali na intenzivnu bez da su morali na respirator, ali otkako je počela epidemija, svaki krevet na intenzivnoj zauzima pacijent obolio od Covida-19. Znam ljude koji tamo rade i svi kažu da nije bio na respiratoru. Zauzimao je krevet na intenzivnoj, a nije morao. Staviti pacijenta na intenzivnu koji ne treba respirator je besmislica, rekao je taj izvor.

Argument protiv takvog stava bila je činjenica da Johnson ima 55 godina i spada u ugroženu skupinu, zbog godina i zbog pretilosti.

Također, ako pacijent ne dobije respirator u ranoj fazi, bit će teško to učiniti kasnije, ako se njegovo zdravlje pogorša.

U međuvremenu je u Ministarstvu zdravstva uspostavljen novi protokol za brifiranje o premijerovu zdravlju. Iznošene su samo limitirane informacije iz bolnice St Thomas.

Stanje Borisa Johnsona je stabilno i pod nadzorom je liječnika, rečeno je iz Downing Streeta.

U srijedu 8. aprila izvijestili su da Johnson još uvijek nije stavljen na respirator što se smatralo dobrom viješću.

“Ako pacijent ne završi na respiratoru u roku od 48 sati po primitku na intenzivni odjel to je obično dobar znak”, rekao je drugi izvor.

Savjetovali ga da ostane duže u bolnici

Na redovitoj pressici toga dana javljeno je da se stanje britanskog premijera poboljšava.

“Može se uspraviti i sjediti u krevetu te kontaktira s bolničkim osobljem”, izjavio je ministar financija Rishi Sunak.

Prema izvorima iz bolnice, dolazio je k sebi, šarmirao sve medicinske sestre i inzistirao da ga zovu Boris.

Nakon tri dana na intenzivnoj njezi, prebačen je na obični odjel. Downing Street je objavio da je premijer jako dobrog raspoloženja te da osjeća ogromnu zahvalnost zbog liječničke skrbi koju je primio.

I dalje je u zraku bilo pregršt ozbiljnih pitanja. Koliko će trajati njegov oporavak i je li virus nanio dugotrajnu štetu njegovu zdravlju i kapacitetu pluća?

Do uskršnjeg vikenda Boris Johnson je nestrpljivo iščekivao povratak kući, no njegov liječnički tim pozivao je na oprez. Prema jednom izvoru, savjetovali su ga da ostane u bolnici malo duže, barem do 14. aprila, ali njegova je bila zadnja.

U nedjelju je pušten iz bolnice, nakon što je u njoj proveo sedam noći, od kojih tri na intenzivnoj njezi.

Nekoliko sati kasnije premijer se videoporukom javio iz Chequersa, njegova imanja u Buckinghamshireu. Bio je to stari Johnson. Odjeven u odijelo i s kravatom oko vrata, objavio je kako nema sumnje da mu je NHS spasio život. Posebno se zahvalio medicinskim tehničarima koji su ga pazili 48 sati kada su stvari mogle poći u oba smjera. Jenny sa Novog Zelanda i Luis iz Portugala. Izjavio je da su njih dvoje razlog što je na kraju njegov organizam počeo dobivati dovoljno kisika.

Nema sumnje da je bilo ozibljno.

raport.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *