Glavni američki epidemiolog Fauci: Vakcina neće zuastaviti epidemiju. Dva su razloga

Svijet

Glavni američki epidemiolog, dr. Anthony Fauci, izjavio je kako će biti zadovoljen vakcinom za koronavirus koje je učinkovito od 70 do 75 posto, ali da kombinacija nepotpune zaštite i činjenice da se mnogi Amerikanci neće vakcinisati vjerovatno neće dovesti do zaustavljanja epidemije.

Fauci kaže kako bismo do kraja godine mogli imati jednu ili dvije takve vakcine.

Uz podršku države, u sljedeća tri mjeseca očekuje se proučavanje tri vakcine u opsežnim kliničkim ispitivanjima.

“Najbolje što smo ikad napravili su ospice, koje su učinkovite od 97 do 98 posto. Bilo bi divno da dođemo do tih brojki, ali mislim da nećemo. Zadovoljila bi me vakcina koja je učinkovita od 70 do 75 posto”, rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti za CNN.

Naime, jedna trećina Amerikanaca izjavila je da se neće vakcinisati protiv koronavirusa, čak i u slučaju da vakcina bude široko dostupna i jeftina.

Što se tiče vakcine srednje efektivnosti, Fauci kaže da je malo vjerovatno da će takva vakcina stanovništvu pružiti imunitet krda.

Fauci je napomenuo da veliki postotak ljudi u SAD nije vičan nauci, autoritetu i vakcinama.

“S obzirom na snagu koju nosi pokret protivnika vakcine, imamo jako puno posla i obrazovanje o vakcini neće biti lako. Svako ko misli da će biti lako nije realan. Bit će izrazito teško”, rekao je Fauci za CNN.

raport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *