Erdogan: Krizu koronavirusa ostavljamo iza sebe sa najmanjom mogućom štetom

Svijet

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao da nije dovoljno staviti pandemiju koronavirusa pod konrolu samo unutar granica njegove zemlje, dodavši da je potrebno neutralizirati zarazu u čitavom svijetu kako bi svi mogli odahnuti.

Erdogan je u obraćanju predsjednicima gradskih odbora Stranke pravde i razvoja (AK Parti) govorio o pandemiji koja je pogodila čitav svijet i o epidemiološkoj situaciji u Turskoj.

Turski predsjednik je kazao da će pozitivni pomaci u epidemiološkoj slici rezultirati novim ublažavanjima mjera.

– Turska je svojom borbom protiv COVID-19 zaslužila pohvalu čak i onih zemalja sa najrazvijenijim zdravstvenim sistemima – poručio je Erdogan.

On je napomenuo da su tokom pandemije iz različitih dijelova svijeta pristizale tužne fotografije, ali da u Turskoj nije ni u jednom trenutku došlo do sličnih situacija.

– Danas se s postignutim rezultatima nalazimo ispred mnogih razvijenih zemalja. Želim ponoviti da ćemo se još neko vrijeme morati pridržavati mjera protiv širenja zaraze – rekao je Erdogan, dodavši:

– Nije dovoljno da pandemiju koronavirusa stavimo pod kontrolu samo unutar svojih granica, zaraza mora biti neutralizirana u čitavom svijetu kako bismo svi odahnuli. Čak i najmanji propust može dovesti do ponovnog širenja koronavirusa. U posljednja dva mjeseca smo vidjeli kako bi mogli rezultirati takvi propusti po pitanju ekonomije i društvenog života.

On je kazao da je država tokom pandemije omogućila financijsku pomoć od hiljadu turskih lira za 5,5 miliona socijalno ugroženih porodica širom zemlje.

– Uz božiju pomoć i podršku naroda krizu koronavirusa ostavljamo iza sebe sa najmanjom mogućom štetom – zaključio je Erdogan.

Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *