Epidemiološka situacija se pogoršava: Kasno javljanje doktoru dovelo do najgoreg scenarija

BiH

Naglašavaju da je korona virus i dalje prisutan u populaciji, te da se prenosi kapljičnim putem, koji je i nalakši i najbrži način prenosa, zbog čega je omogućeno brzo prenošenje bolesti među neimunizovanom populacijom.

– U našoj u ambulanti za akutne respiratorne infekcije rade dežurni timovi porodične medicine. Pacijenti sa simptomima koji bi mogli upućivati na Covid 19 se pregledaju u tim ambulantama. Najčešće su upućeni na pregled nakon konsultacije telefonom sa svojim porodičnim ljekarom ili nakon trijaže medicinske sestre na ulazu ambulante u kojoj su registrovani. Nije primjećeno da se pacijenti javljaju na pregled tek kada bolest uznapreduje ili se jave komplikacije. Obično se javljaju čim se pojave prvi simptomi bolesti, kazali su za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Upozoravaju da neblagovremeno javljanje može dovesti do pogoršanja bolesti koje se najčešće manifestuje obostranom upalom pluća, kada se pacijent hitno upućuje na Kliniku za infektivne bolesti u UKC.

– Prilikom epidemiološkog anketiranja, od pozitivnih osoba tražimo da nam navedu svoje bliske kontakte, te i njih anketiramo i na osnovu procjene epidemiologa odlučujemo da li je potrebno predložiti kućnu izolaciju i testiranje, a u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo RS. U ovom periodu, najviše oboljelih je u grupi srednje  i mlađe životne dobi, a od simptoma dominiraju povišena temperatura, stomačne tegobe, malaksalost, gubitak čula okusa i mirisa. U periodu od marta do maja bilo je više oboljelih među osobama starije životne dobi, sa težom kliničkom slikom, u kojoj su dominirali visoka temperatura, otežano disanje, kašalj, stezanje u grudima, naglašavaju u Domu zdravlja Banjaluka.

Poručuju da je neophodno da se svi građani pridržavaju preporuka nadležnih institucija, a to su korištenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, održavanje socijalne distance, izbjegavanje javnih okupljanja, održavanje higijene ruku i prostorija u kojima se boravi, provjetravanje prostorija, prilikom kašljanja i kihanja koristiti papirne maramice, koje se nakon upotrebe odlažu na adekvatan način ili se kiše i kašlja u lakat ili nadlakticu u nedostatku papirnih maramica.

– Odgovornost je na svakom pojedincu. Samo pridržavanjem preporuka možemo zaštititi sebe i svoje najbliže, poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *