Dva pripadnika Oružanih snaga BiH zaražena koronavirusom

BiH

U 14 porodica pripadnika OSBiH postoje zaraženi koronavirusom, nadamo se da ćemo uspjeti blokirati da se zaraza ne širi dalje

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić kazao je da su dva pripadnika Oružanih snaga BiH zaražena koronavirusom COVID-19.

– Prema dosadašnjim informacijama, zaraženi nisu bili u jedinicama već su se zarazili kod kuće – kazao je ministar Podžić.

Govoreći o ostalim pripadnicima OSBiH, ministar je naveo da izvršavaju zadatke.

– U 14 porodica pripadnika OSBiH postoje zaraženi koronavirusom, nadamo se da ćemo uspjeti blokirati da se zaraza ne širi dalje – istakao je Podžić.

Dodao je da su OSBiH izvršile misiju Predsjedništva BiH te postavili šatore, krevete i ostala pomagala na deset graničnih prijelaza, te da u koordinaciji Vijeća ministara BiH postoji zahtjev da se aktivnosti reduciraju na određenim prijelazima.

U izvršavanju misije pomoći civilnim organima, Podžić je kazao da su lokalnim zajednicama izdali oko 1.200 kreveta, 38 velikih šatora i 28 kontejnera.

U redovnim zadacima, kazao je da vrše obuku jedinice za mirovne misije u Afganistanu, uništavaju viškove municije, te će u narednoj sedmici preuzeti ranije naručena motorna vozila.

Istakao je da su razvili 12 mogućih pravaca djelovanja OSBiH u slučaju širenja zaraze, te da koncentrišu sredstva za buduće eventualne aktivnosti.

Najvažniji zadatak u OSBiH je, zaključio je Podžić, čuvanje zdravlje građana, operativnost OSBiH i zaustavljanje daljnjeg širenja koronavirusa, saopćeno je iz tog ministarstva.

fokus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *