Dva grada u Hrvatskoj će trgove i ulice pretvoriti u kafiće i restorane

Regija

Hrvatske vlasti donijele su odluku da se 11. maja omogući rad kafićima, restoranima i barovima, kao i terasama, uz obavezno pridržavanje mjera zaštite. Zbog toga će u Bjelovaru i Puli biti omogućeno proširivanje terasa.Ugostitelji koji budu željeli proširiti svoje terase morat će uputiti zahtjev gradskoj upravi, na šta će dobiti privremeno rješenje vezano za minimalne tehničke uvjete i čekati rješenje o uvjetima rada terasa. Ovaj primjer pomoći ugostiteljima preslikan je iz Litvanije, gdje su kafićima, restoranima i barovima na raspolaganje stavljeni trgovi, platoi i ulice.

“Nisam izmislio toplu vodu i neću je izmišljati. Gdje god vidimo dobre i inovativne ideje, primijenit ćemo ih”, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak za Jutarnji.

Ako neki kafić zatraži proširenje terase, morat će dobiti novi dokument o “minimalnim tehničkim uvjetima” u kojem će tačno odrediti koliko je stolova vani, a koliko unutra, za šta će platiti taksu od 70 kuna (18 KM). Svi ugostitelji koji ne budu imali ovaj dokument dobit će kaznu.

“Očekujemo da će i sami ugostitelji imati još dodatnih prijedloga s obzirom na to da najbolje mogu procijeniti šta bi im najviše pomoglo”, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić dodavši kako će i Pula omogućiti korištenje većih javnih površina za terase od postojećih bez posebne naplate.

S druge strane, u Dubrovniku još uvijek nema odluka o ustupanju većih javnih površina za terase ugostitelja. No ono što u ovom gradu jeste odrađeno u korist ugostitelja jeste smanjivanje zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada za 50 posto za april, maj i juni, a za 70 posto za korištenje javnih površina za period od 19. marta do 30. maja.

Opatija ne razmišlja o ovakvim opcijama jer su, kako kažu, njihovi ugostiteljski objekti locirani tako da se njihove terase jednostavno ne mogu širiti na javnu površinu, pa o toj opciji ne razmišljaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *