Dr. Kulenović: U opuštanju smo prešli svaku granicu!

BiH

Jedina dobra strana toga što smo u Evropi prvi po broju zaraženih je ta što tako stičemo imunitet, kaže dr. Kulenović

Primarijus dr. Fahrudin Kulenović, specijalista higijene i organizacije zdravstva u penziji, za Oslobođenje kaže kako je za ponovno uvođenje oštrijih mjera kako bi se suzbila pandemija koronavirusa u našoj zemlji.
– Meni se čini da sada, što se tiče epidemije koronavirusa, donekle dijelimo sudbinu cijelog čovječanstva. Pomislili smo da smo Covid-19 savladali, ali on se sada vraća, ne znamo da li je uopšte otišao, međutim, kod nas je prilično loša situacija po mom mišljenju. Imamo jedan paradoks sada, imamo labave i slabe restriktivne mjere, a bilježimo rekordan broj zaraženih. Prije dva, dva i po, tri mjeseca imali smo mnogo manje zaraženih u dnevnim izvještajima, a restriktivne mjere bile su vrlo žestoke. Ja se tome ne mogu načuditi.

Oproban sistem

Ja sam za rigoroznije mjere, makar se i na mene odnosile. Moramo to činiti, jer vidi se da ovakvim načinom nećemo savladati pandemiju, jedino ukoliko se ne radi o nekim tajnim uputstvima iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), da se ide na postizanje kolektivnog imuniteta. Ja to zovem kolektivni imunitet i zaprepaštem sam da se u švedskim medijima udomaćio termin “imunitet krda”. Zato kažem da sam za kolektivni imunitet, on se polako stiče s ovim povećanim brojem koji je loš podatak i jedina njegova atraktivna strana je što doprinosi kolektivnom imunitetu, to je sigurno.

Jesmo li poduzeli sve što smo mogli?

– Sada u ovom čekanju na vakcinu, glavno oružje je kolektivni imunitet, uz, naravno, pridržavanje mjera. Mogu kazati da, ako me već pitate o mjerama koje su kod nas poduzete, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH je zadovoljavajuće radio i vlasti su dale ozbiljan prilog čitavoj akciji, ali stanovništvo nije bilo na nivou zadatka. Naime, prva dva mjeseca je bila odlična situacija, a kako su popuštale mjere, stanovništvo se još više opuštalo, pa se sa smanjenjem restrikcija prešla svaka granica.

Može li pomoći kažnjavanje?

– Mora se ići na to. Govorio sam i za jedan časopis da mi imamo prednost nad Zapadom, jer imamo osjećaj kolektiviteta i bio sam u pravu prva tri mjeseca, jer odlično smo stajali, a sada smo se probili u vrh Evrope po broju zaraženih. Eto i mi smo u nečemu prvi, dočekali smo i to. Kritikujem stanovništvo kako se ponašalo, jer hoću da kažem da je cijeli svijet proglasio rat koronavirusu. Moje je da to kažem, jer sam stari zdravstveni radnik. U ovom ratu protiv korone imamo na glavnokomandujućim mjestima dva dezertera iz prošlog rata, to su Sebija Izetbegović i Rusmir Mesihović. Šta se može nadati narod koji dezertere iz jednog rata postavlja za glavnokomandujuće u drugi, ja se tome nisam mogao načuditi, ali eto oni su ministar zdravstva KS-a (Mesihović je podnio ostavku zbog zdravstvenih problema, op. a) i direktor Kliničkog centra. Pošto ste u medijima, ja vam ne moram govoriti koliko je problema bilo s KCUS-om i koliko ih sada ima, sve iz toga razloga. Za doktora Mesihovića mi je žao ako je obolio, pa je napustio tu funkciju, ali mislim da neće biti teško naći nekoga ozbiljnog za tu funkciju.

Vi ste ipak za neke rigoroznije mjere, da inspekcija kažnjava?

– Apsolutno, ne smijem govoriti ružno o narodu, ali sada pišem jedan rad u kojem navodim kako je Austro-Ugarska, pošto je naslijedila Bosnu od Turaka i dala joj ime Bosna i Hercegovina, uvela vrlo rigorozne mjere i njihovo ministarstvo zdravstva dobro se naslonilo na zakone koje je donosilo, na žestok činovnički aparat i žandarmeriju. Smijem li ja to kazati a da me ne napadnu da je to jedan oproban i dobar sistem? Usuđujem se da ga i sada predložim u stanju epidemije ako mislimo izaći nakraj s njom.

Mnogo nepoznanica

Vidite, mi u prevenciji govorimo o epidemiji i njenom vrhu, kraju ili repu, drugom naletu. U ovoj epidemiji sada niko ništa ne govori, jer niko ne zna. Da li je ovo vrh, da li je kraj, da li je drugi nalet, ništa se ne zna, ali bojim se da je to možda upravo zbog toga što je virus sačinjen u laboratoriji i osim onih koji su ga pravili, niko drugi ne zna ništa o njemu i to se vidi, a možda je i neki tajni svjetski dogovor da se ide na veći broj zaraženih, da se postigne kolektivni imunitet, ovo je neka moja stručna maštarija.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *