Donald Trump: 100 hiljada mrtvih bio bi “dobro obavljen posao”

Svijet

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da bi se 100 hiljada mrtvih od posljedica novog soja koronavirusa u SAD-u moglo smatrati “dobro obavljenim poslom”, te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti do sredine aprila.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Trump je kazao da je njegova administracija snizila svoje ranije procjene potencijalnih smrti u SAD-u od COVID-19 s prethodnih 2,2 miliona, te ocijenio kako bi, ukoliko Sjedinjene Države uspiju taj broj ograničiti na 100 hiljada, to značilo da je odrađen odličan posao.

“Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100 hiljada, to je užasan broj, možda čak i na manje … Tako da imamo između 100 i 200 hiljada, onda smo svi zajedno napravili odličan posao”, rekao je Trump.

Svoju raniju izjavu kako želi da ekonomija bude ponovno pokrenuto do Uskrsa, 12. aprila, nazvao je “ambicioznom”. “Do Uskrsa bismo trebali dosegnuti vrhunac i polako početi silaznu putanju i to, nadam se, značajno”, rekao je američki predsjednik.

Smjernice o socijalnom distanciranju vezanom za pandemiju, koje su uvedene na dvije sedmice i trebale bi isteći sljedeće sedmice, produljio je do 30. aprila. “SAD produljuje smjernice do 30. aprila radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Ništa nije gore od preuranjenog proglašenja pobjede”, izjavio je Trump, prenosi Reuters.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Državama, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, iznosi 142.178. Ukupno je 2484 ljudi dosad umrlo od posljedica COVID-19, a oporavljenih je slučajeva 4559.

“Stopa smrtnosti svoj će vrhunac najvjerojatnije zabilježiti za dvije sedmice”, izjavio je Trump. Amerikancima je poručio: “Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora”.

Ranije u nedjelju, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je za CNN da će pandemija, ukoliko mjere suzbijanja njezina širenja ne budu uspješno provedene, vjerojatno odnijeti između 100 i 200 hiljada života u SAD-u.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *