Dok drugi sve više testiraju na koronavirus, građani BiH sve teže dolaze do testova

BiH

Dok zemlje širom svijeta pokušavaju pronaći nove modele testiranja na koronavirus, slušajući poruke Svjetske zdravstvene organizacije koja potencira masovne provjere zdravstvenog stanja građana, iz Bosne i Hercegovine stižu sasvim suprotni primjeri.

Testova u našoj zemlji je sve manje, one zalihe koje su ostale racionalno se troše, a u Tuzli je ukinuto komercijalno testiranje PCR metodom.

Da Bosna i Hercegovina u mnogim stvarima “odskače” od ostatka svijeta pokazala je i pandemija koronavirusa, čemu je u znatnoj mjeri doprinio neuvezan sistem od kantona, preko Federacije pa do državnog nivoa. Jasne i ujedinjene strategije za borbu nema, testova je sve manje, a građani sve više iskazuju gnjev zbog činjenice da do procedure uzimanja brisa ne mogu doći.

Dok zemlje Evrope, ali i našeg bližeg okruženja, poput Srbije, idu u smjeru masovnijeg testiranja građana, snižavanja cijene PCR testova, ali i proizvodnje svog materijala za uzimanje i obradu briseva, u našoj zemlji se moralo okrenuti uštedama te racionalnom utvrđivanju statusa građana na SARS-CoV-2.

UKC-u Tuzla nedostaje testova

Proteklih dana direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović u razgovoru za Klix.ba javno je obznanio da imaju problem s nedostatkom PCR testova na koronavirus. Sada raspolažu sa okvirno šest hiljada komada, što je dovoljno za narednih 20 dana, ako uzmemo u obzir da dnevno obrade u prosjeku 300 briseva.

Uz racionalno trošenje zaliha koje trenutno imaju, odnosno testiranje građana strogo po indikacijama, donesena je odluka da se od ove srijede više ne vrše komercijalna testiranja u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi. Razlog tome je u činjenici da su potrošili sav materijal za uzimanje i obradu briseva, a koje je tuzlanski UKC kupio iz vlastitih sredstava.

“Na početku pandemije, dok u Tuzlanskom kantonu nije bio zabilježen nijedan pozitivan slučaj, nabavili smo određene količine komercijalnih testova. Oni su potrošeni i nema smisla ostale trošiti za komercijalna testiranja. COVID bolnica ne smije ostati bez PCR testova. Ako ću birati između COVID bolnice i nečijeg putovanja na godišnji odmor, ja sam za ono prvo. Testova neće nestati za osiguranike. U toku je nabavka novih količina, različitim mehanizmima koji su dozvoljeni i u skladu su sa zakonom. U ponedjeljak dobijamo novi kontingent od dobavljača, donacija i slično”, kazao je Jusufović.

U zavisnosti od količina koje nabave, Jusufović navodi da će se razmotriti i mogućnost vraćanja komercijalnih testiranja. Direktora kliničkog centra u Tuzli smo pitali koliko je u današnjem vremenu teško doći do novih količina testova uz pomoć kojih se vrši utvrđivanje SARS-CoV-2 statusa.

“U posljednje vrijeme postoji nekoliko vrsta PCR testova, ali nemamo definisane tačne standardizacije. Sve velike farmaceutske kompanije su počele proizvoditi različite tipove, međutim mi nemamo jasnu smjernicu od Svjetske zdravstvene organizacije o pouzdanosti takvih testova i koji od njih se u konačnici mogu smatrati validnim. Zvuči jednostavno danas doći do testova jer imate novac pa ih možete kupiti. Ali, to je u javnim ustanovama nemoguće. Samo jednom godišnje imate pravo za određeni test potrošiti do šest hiljada maraka za nabavku bez javne objave, a sve preko toga je krivično djelo”, iznio nam je Jusufović dio odgovora te nastavio:

“Javna objava sama po sebi može trajati veoma dugo, a često i neizvjesno. Mi smo je već objavili, ali u međuvremenu tražimo donacije te od viših organa vlasti – kantona, federacije pa i države tražimo da se podijeli ono što dođe iz humanitarne pomoći i to na ravnopravan i adekvatan način, shodno broju stanovnika koji gravitira kantonu ili entitetu. Međutim, odgovorno tvrdim da to kod nas nije bio slučaj do sada. To se vidjelo i kod antivirotika – ništa nismo dobili, iako smo najmnogoljudniji kanton.”

Bez strateškog planiranja

Jusufović navodi da problem u borbi s pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini predstavlja i izostanak strateškog planiranja.

“Svi govore da ovo neće proći tako brzo i mi već sada trebamo planirati određene količine medicinske zaštitne opreme koje trebaju čekati spremne za određena vremena. Nama je septembar za 20 dana, ulazimo u jesenski period, gdje dolaze i druge respiratorne infekcije. U strateško planiranje svi moraju biti uključeni, ne samo zdravstvene institucije, već i svi ostali”, naglašava Jusufović.

Kada je riječ o testovima na koronavirus, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić nam kaže da su se na njihove nabavke, kao i ostali kantoni, u proteklom periodu oslonile na pomoć viših nivoa vlasti.

Foto: A. K./Klix.ba

“Testove smo dobijali putem Federalne uprave civilne zaštite, kao i ostatak Federacije BiH. Testiranja po smjernicama i indikacijama će se i dalje raditi, a generalno proteklih dana smo dobili informaciju koju smo proslijedili prema zdravstvenim ustanovama i ona se odnosi na postojanje brzog antigenskog testa koji je registrovan u našoj državi u proteklom mjesecu i uz pomoć njega rezultat dobijate za 5-7 minuta. Novitet je i mi čekamo informaciju Svjetske zdravstvene organizacije o tome da li je on nešto što se može i treba koristiti. Ukoliko odgovor bude pozitivan, vidjet ćemo kako ćemo ga nabaviti u skladu sa zakonom. Njegova nabavna cijena je 30 KM, bez PDV-a”, kazala nam je Čolić.

BiH bez masovnog testiranja

U našoj zemlji do danas je testirano ukupno 145.076 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 13.138 osoba. Iz Svjetske zdravstvene organizacije se zalažu za masovnije testiranje građana, što se prema broju uzetih uzoraka u našoj zemlji ne može reći da je slučaj.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona navode da se u ovoj regiji naše zemlje radi sasvim dovoljan broj testiranja i to u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

“Uz dužno poštovanje, da me neko pogrešno ne shvati, ali nama osobe koje nemaju simptoma nisu interesantne. Nama su bitne osobe koje imaju simptome i zdravstveni radnici, jer ne možemo dozvoliti da osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnim, a rade s pacijentima budu pozitivne. Naravno, osobu koja je bila bliski kontakt ne treba odmah testirati, ona po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ide u izolaciju 14 dana i ukoliko ne razvije simptome može se smatrati oslobođenom” kazala nam je Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Na kraju vrijedi kazati i to da zemlje u našoj regiji i Evropi uveliko snižavaju cijene komercijalnih PCR testova kako bi građanima olakšale provjere zdravstvenog stanja, ali i putovanja, dok nadležni u Bosni i Hercegovini još ne razmatraju pojeftinjenja. Nasuprot tome, imamo slučaj, da zdravstvena ustanova, poput UKC-a Tuzla mora ukinuti ovakvu vrstu testiranja zbog nedostatka materijala.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *