Dobre vijesti iz susjedne Hrvatske: Potvrđeno samo sedam novozaraženih, najmanje do sada

Regija

Dobre vijesti dolaze iz susjedne Hrvatske u kojoj je u posljednja 24 sata zabilježeno samo sedam novozaraženih što je najmanji broj do sada i time je ukupan broj zaraženih 2.016, podaci su Nacionalnog štaba civilne zaštite.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su do koronavirusa preminule tri osobe, te je sada riječ o ukupno 54 smrtnih slučajeva.

“Od tri preminule osobe u Zagrebu je riječ o ženi 1922. godište, u Splitu muškarac 1930. godište i u KB Dubrava muškarac 1952. godište. Svi su imali zdravstvenih problema”, kazao je Beroš.

Načelnik Nacionalnog štaba Davor Božinović rekao je da Hrvatska ulazi u novu fazu.

”Naučili smo da se virus brzo širi, da za njega nema medicinskog rješenja u smislu vakcine i lijeka te da je jedan od faktora koji najviše pomaže njegovom širenju mobilnost stanovništva”, kazao je Božinović.

Na pitanje strahuje li da bi Ustavni sud mogao poništiti odluku o zabrani rada nedjeljom, Božinović je odgovorio da ne vidi smisao u tom pitanju.

“Vi znate da smo mi u sklopu mjera koje smo propisivali već regulirali radno vrijeme. Ova odluka je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve se donosi po preporuci stručnjaka. I ove odluke vezane za popuštanje su se također pripremale”, kazao je.

Kada je riječ o izlaženju vani i druženjima na otvorenom zbog lijepog vremena, direktor Hrvatskog zavoda javnog zdravstva Krunoslav Capak kazao je da se ljudi ne bi trebali grupisati.

“Virus je još među nama jer imamo oboljele, njihove kontakte, ljude u samoizolaciji od kojih će neki sigurno postati bolesti. Potreban je oprez da nam se opet ne razbukta infekcija. ako nema studija koje dokazuju da će toplo vrijeme smanjiti virus, epidemiološki je dokazano da se kapljične infekcije umanjuju na toplom vremenu. Računamo da će toplo vrijeme pomoći u borbi protiv infekcije”, zaključio je Capak. 

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *