Crna Gora uvodi restriktivne mjere: Zatvaraju se vrtići, a za posjetioce iz Srbije karantin

Regija

U Crnoj Gori će od sutra zbog koronavirusa ponovo biti vraćene pojedine restriktivne mjere.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na današnjoj sjednici odlučilo da se privremeno prekine rad vaspitno-obrazovni rad u javnim i privatnim predškolskim ustanovama.

– Radno vrijeme restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana kao i ugostiteljskih objekata na kupalištima i plažama na cijeloj teritoriji Crne Gore ograničava se do ponoći. Mjera će se primjenjivati u narednih sedam dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mjere i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primjena mjera biti produžena – saopćeno je iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

Podsjeća se i da u ugostiteljskim objektima najviše četiri osobe mogu sjediti za stolom, osim članova istog porodičnog domaćinstva dok razmak među stolovima mora biti najmanje dva metra.

Zbog složene epidemiološke situacije u sjevernom dijelu države odlučeno je da se u općinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Andrijevica, Rožaje, Plav i Gusinje rad svih ugostiteljskih objekata obustavlja na sedam dana. Navodi se i da će biti pojačane mjere za osobe koja dolaze iz Srbije u Crnu Goru.

– Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Srbiji odlučeno je da sve osobe koje u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredjeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor. Zbog toga osoba koja ulaze u Crnu Goru iz Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu mjeru – saopćeno je.

Izvor: Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *