Crna Gora: Najviše zaraženo na sahranama i porodičnim okupljanjima

Regija

Tačno mjesec dana od kada je potvrđen prvi slučaj novog soja koronavirusa u Crnoj Gori, zdravstvene vlasti te zemlje registrirale su 303 obojlele osobe, a pet ih je preminulo, saopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

“Dobrim rezultatima je pomogla činjenica da su vlasti slušale struku, i da su rigorozne mjere uvedene i prije nego što se prvi slučaj pojavio“, ocijenio je vodeći epidemiolog u crnogorskom Institutu za javno zdravlje Senad Begić za BBC.

Istakao je da je crnogorski način borbe s virusom specifičan zbog malog broja stanovnika i kulturoloških posebnosti.

Crnogorci vole da puno slave i puno tuguju – mi smo identificirali najmanje tri ili četiri sahrane koje su epidemiološki bili ključni događaji za širenje zaraze kada mjere još nisu bile proglašene”, dodao je Begić. 

Kazao je da su upravo sahrane i porodična okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori, a da je problem s kojim su se crnogorski epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih.

“Svako svakog zna jer društvo nije veliko, ali smo se izborili i sa problemom stigmatizacije nekolicine prvih slučajeva”, rekao je Begić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *