Čak ni ruski doktori ne žele da prime vakcinu za Covid-19

Svijet

Većina ruskih liječnika ne bi se vakcinisala novom ruskom vakcinom za Covid-19 zbog nedostatka pouzdanih podataka i neuobičajeno brzog postupka odobrenja, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje provedeno na 3.000 medicinskih radnika.

Rusija je najavila da će prva vakcina protiv koronavirusa na svijetu biti spremna za upotrebu krajem avgusta, a da će ga među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti liječnici.

Vakcina “Sputnik V” nazvano prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki znanstvenici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 3.040 iječnika pokazalo je da 52 posto nije spremno primiti vakcinu, a 24.4 posto se slaže da ih se vakciniše, objavio je list RBC.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili vakcinu pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dijele brojni Rusi koji kažu da se boje primiti vakcinu, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivirana ljubomorom.

Ruska vakcina bit će odobrena prije uobičajenih ispitivanja na hiljadama ljudi, poznatih kao faza III. Ta je faza ključna da bi vakcina dobila zeleno svjetlo regulatora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ustvrdio da je vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja sigurna i da ga je već primila njegova kćerka.

Ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je kritike da je vakcina nesigurna.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *