Britanci tvrde: Lažu vas! Broj mrtvih od koronavirusa je puno veći

Svijet

Forum za njegu smatra da brojevi koji se prikazuju u javnosti nisu ni približno jednake stvarnim brojevima

Prema podacima britanskog Nacionalnog foruma za njegu, broj preminulih od posljedica koronavirusa u staračkim domovima mnogo je veći nego što pokazuju zvanični podaci.

Kako prenosi BBC, Forum navodi da, ako se obrazac koji je otkrio u svom pregledu ponovio u staračkim domovima i sličnim institucijama, više od 4.000 starih osoba i osoba sa invaliditetom je preminulo od posljedica ovog virusa. Do 3. aprila je zvanično prijavljeno 217 smrtnih slučajeva u tim ustanovama u Engleskoj i Velsu.

Nacionalni forum za njegu navodi da njegovi podaci pokazuju da postoje veliki propusti u zvaničnoj statistici o žrtvama koronavirusa. Kako ističe, u sedmici između 7. i 13. aprila 299 osoba je preminulo od koronavirusa u tim ustanovama.

To je trostuko više nego prethodne nedjelje i dvostruko više nego tokom cijelog prethodog mjeseca. Ukoliko se taj broj odrazi na sve domove za smještaj starih, Forum procenjuje da je 4.040 osoba preminulo od posljedica koronavirusa, a da te brojke nisu uključene u zvanične podatke.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *