Bolnica u Švedskoj ljekarima naredila da nema intenzivne njege za pacijente starije od 80 godina

Svijet

Rukovodstvo bolnice u Švedskoj ljekarima izdalo naredbu da pacijente starije od 80 godina tokom liječenja od zaraze koronavirusa ne stavljaju u odjele za intenzivnu njegu.

List Aftonbladet javlja da je takvo naređenje ljekarima dalo rukovodstvo Univerzitetske bolnice Karolinska, koja je široj svjetskoj javnosti poznata po naučnim istraživanja.

Istim dokumentom, rukovodstvo bolnice ljekarima je naložilo da na intenzivnu njegu prioritetno ne šalju ni pacijente starije od 60 godina ako od prije zaraze koronavirusom imaju i neku hroničnu bolest. Rukovodstvo bolnice suočeno je sa žestokim kritikama nakon što je naredba ljekarima procurila u javnost, a iz bolnice su saopćili da se medicinski prioriteti slanja na intenzivnu njegu uvijek određuju na bazi šansi koje se daju za ozdravljenje pacijenta.

Štokholm, Švedska – 9. april 2020: Rukovodstvo bolnice u Švedskoj ljekarima izdalo naredbu da pacijente starije od 80 godina tokom liječenja od zaraze koronavirusa ne stavljaju u odjele za intenzivnu njegu. List “Aftonbladet“ javlja da je takvo naređenje ljekarima dalo rukovodstvo Univerzitetske bolnice Karolinska, koja je široj svjetskoj javnosti poznata po naučnim istraživanja. ( Atila Altuntaş – Anadolu Agency )

– Ne može se primjenjivati intenzivna njega za pacijente koji nemaju velike izglede za preživljavanje bolesti – navodi se u saopćenju.

anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *