Beroš: U Hrvatskoj imamo light, medium i strong scenarije za jesen, spremni smo na sve

Regija

Još će neko vrijeme brojevi rasti. Epidemija se polako seli s mora na kopno, to je fenomen koji sada zamjećujemo, mišljenja je ministra zdravstva u susjednoj Hrvatskoj, Vilija Beroša.

Broj zaraženih prešao je 300 u jednom danu i sada pojedini eksperti navode da bi taj broj trebalo pomnožiti s 10, 20, pa i 40 puta da bi se znao stvaran broj, piše Slobodna Dalmacija, ali se ministar ne slaže s tim.

“Te projekcije nemaju naučno utemeljenje. Upitna je vrijednost takvih kalkulacija, a mogu plašiti javnost. S druge strane, istina je da određeni broj ljudi nema simptome, pa se može zaključiti da je zaraženih više. Ali koliki je to broj, to stvarno nitko sa sigurnošću trenutno ne može reći”, kazao je Beroš.

I da nije bilo noćnih klubova, dodao, je, mladi bi našli načina kako se zabaviti.

“Morate shvatiti da su mladi željni zabave tijekom ljetnih mjeseci i pronaći će alternativne načine zabave, skupljaju se po plažama, unajmljuju kuće, priređuju tulume, unajmljuju party brodove. Mi smo odredili jasne preporuke, a sada ne možemo odgovarati za svakog vlasnika nekog objekta. Ja ću vam reći da su vlasnici klubova morali imati popis ljudi, koji bi se koristio u pronalasku kontakata ako bi se utvrdilo da je neki klub žarište. O tome se u stožeru danima razgovaralo”, izjavio je.

Za slučaj značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, nastavio je, kao i ako se pojavi teža klinička slika kod većeg broja oboljelih, bit ćemo spremni povećati kapacitet za prihvat COVID bolesnika. Tu je i priprema ljudskih resursa, organizacija rada i radnog vremena kako bismo sačuvali zdravlje zdravstvenih djelatnika.

Beroš je kazao kako postoji light, medium i strong scenarij za jesen, ali da je tokom proljeća masivni zdravstveni sistem se brzo prilagodio.

“Imali smo brzu tranziciju i u zatvaranju i u otvaranju. Koristit ćemo to iskustvo i za predstojeću jesen i zimu, bit ćemo puno pametniji jer ipak danas više znamo o virusu”, kazao je Beroš.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *