Asimptomatske osobe imaju sličnu količinu koronavirusa kao i simptomatske

Svijet

Osobe zaražene koronavirusom imaju sličnu količinu tog patogena u nosu, grlu i plućima, bez obzira da li imaju simptome ili ne, objavili su južnokorejski naučnici.

Studija, objavljena u naučnom časopisu “JAMA Internal Medicine” važan je dokaz da i asimptomatske osobe mogu da prenesu Kovid-19.

Naučnici sa medicinskog fakulteta u Sunšanjangu predvođeni profesorom Singje Limom analizirali su uzorke 303 ljudi iz Čeonana od 6. do 26. marta, nakon izbijanja epidemije u jednoj crkvi u drugom gradu.

U grupi su bili pojedinci od 22 do 36 godina, a dvije trećine su bile žene. Njih 193 su bili simptomatski, a 110 asimptomatski.

Među onima koji su bili asimptomatski, 89 nikad nije razvilo nikakve simptome, ili ukupno 30 odsto. To otkriće pokazuje koliko je zaraženih zaista asimptomatsko, umjesto “presimptomatsko” – za koje se pretpostavlja da nemaju simptome, što samo zbunjuje.

Svima su uzorci uzeti u regularnim intervalima nakon osmog dana izolacije i imali su uporedne vrijednosti genetskog materijala koronavirusa u donjim i gornjim disajnim putevima.

Prosječno vrijeme u kom su pacijenti postali negativni bilo je kraće za one koji su bili asimptomatski u odnosu na simptomatske, 17 dana prema 19,5 dana.

Autori kažu da njihovo otkriće “ukazuje na biološku određenost” asimptomatskog prenosa bolesti.

Ali, upozoravaju da se studija bavila samo količinom prisutnog virusnog materijala i nije pokušavala da pratiti pacijente kako bi se utvrdilo na koji se način to odražava na širenje virusa.    

HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *