Analiza Kriznog štaba: Zašto je u Sarajevu od 9. juna došlo do porasta broja novozaraženih

BiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji se redovno prikupljaju iz zdravstvenih ustanova, u Kantonu Sarajevo je od sredine mjeseca juna uočeno pogoršanje epidemiološke situacije vezane za COVID-19.

Kako navode u analizi, početni slučajevi su vezani i za importovane slučajeve iz susjednih država (Srbija).

U periodu od 1. juna do 24. jula 2020. godine u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 1.726 slučajeva koronavirusa. U prvoj sedmici juna nije bilo aktivnih slučajeva , uz 104 izliječena pacijenta. Porast broja novozaraženih je registrovan od 9. juna 2020. godine.

U tom periodu većina slučajeva su vezani za importovane slučajeve. U narednom periodu je nastavljen trend rasta broja slučajeva, a najveći dnevni broj novozaraženih bio je 2. jula 2020. kada je potvrđeno 107 novozaraženih osoba. U julu prosječan broj novozaraženih je iznosio 57 osoba dnevno.

“Uočava se tendencija porasta novozaraženih, uprkos jasno izdatim naredbama o pridržavanju i provođenju javno-zdravstvenih mjera, a to je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim prostorima gdje nije moguće držati distancu od dva metra. Isto tako, preporučen je broj osoba u zatvorenim prostorima do 50, ali uz poštivanje distance i nošenje maski, kao i 100 osoba na otvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških preporuka. Tokom boravka u zatvorenim prostorima, uključujući javne prostore, kao i korištenja javnog gradskog prijevoza obavezna je upotreba zaštitnih maski, bez izuzetka”, ističu iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ipak, navode, svakodnevno se uočavaju kršenja ovih naredbi, tako da i dalje nemamo efekt u smanjenju broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, obzirom da su propisane javno-zdravstvene mjere dokazano najučinkovitije u širenju koronavirusa.

“S tim u vezi, broj hospitaliziranih pacijenata je u porastu, ali udio pacijenata koji zahtjevaju hospitalizaciju i dalje je između 5 i 6 posto, što odgovara projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, da do 6 posto pacijenata ima kliničku sliku za koju je potrebna hospitalizacija. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.109 slučajeva, a oporavilo se 605 osoba, uz 23 smrtna ishoda”, dodaju iz Kriznog štaba.

Kako su potcrtali, najveći broj zaraženih je u starosnoj dobi 36 do 55 godina, što je radnoaktivno stanovništvo, koje je najviše u pokretu i aktivnosti, što govori u prilog da su najizloženiji i trebaju biti disciplinovani u poštivanju izrečenih naredbi.

“Ohrabruje činjenica da je mali procenat novozaraženih u starijim starosnim skupinama, 65 i više godina, što govori u prilog kako starije stanovništvo provodi preventivne mjere zaštite, u cilju zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja ostalih.
U uslovima proglašene epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine od 17. jula 2020. godine, pojačan je sanitarni nadzor na graničnim prijelazima i provođenje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a obavezuje se i provođenje svih naredbi koje donosi Federacija BiH. Ovo je značajna društvena odgovornost za javno zdravlje, što nas sve poziva na visok stepen solidarnosti i poštivanje svih proglašenih mjera”, poručili su iz Štaba..

Dodaju da je poštivanje mjera je neophodno, jer time: štitimo svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, štitimo ekonomiju, poboljšavamo kvalitet života,
rasterećujemo zdravstveni sistem zemlje, dajemo značajan doprinos poboljšanju javnoga zdravlja u svijetu te izvršimo i provjeru vakcinalnog statusa djece, kroz popunjavanje propuštenih vakcina, što doprinosi zaštiti cijele populacije od vakcinom preventabilnih bolesti.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *