Alemka Markotić: Još uvijek postoji vjerojatnost drugog vala

Regija

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas.

Slovenija je prva zemlja u Europi koja je proglasila kraj epidemije. Na pitanje koliko je Hrvatska tome daleko, Alemka Markotić je kazala da je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas objasnio okvire za to. “Sigurno će HZJZ još malo pratiti situaciju i na osnovu svih tih parametara koje je danas spomenuo donijeti preporuke ministru zdravstva koji onda preporuke upućuje prema Vladi koja potom donosi odluku”, rekla je Markotić za RTL Danas te dodala da smo trenutno u trećoj fazi i da stojimo jako dobro.

Premijer Andrej Plenković je danas kazao da smo odnijeli pobjedu u prvom valu. “Ja ću biti još malo oprezna s proglašenjem pobjede. No, jako blizu smo pobjede i učinili smo izvrsnu stvar jer kao što vidite hvale nas i susjedne zemlje i cijeli svijet. A mislim da brojevi sami za sebe pokazuju da smo svi zajedno doista napravili jednu veliku stvar, cijeli hrvatski narod, mediji koji su to prenosili, Stožer i stručnjaci koji smo morali davati raznorazne upute, Vlada koja je morala sve to koordinirati i davati povjerenje nama stručnjacima. Mislim da je cijela zemlja napravila jednu ogromnu i dobru stvar”, kazala je Markotić.

Oprez s proglašavanjem pobjede

Virologinja iz Srbije Ana Gligić danas je kazala da drugog vala koronavirusa neće biti. “Zahvalila bih se profesorici Ani Gligić. Ona je vrhunski virusolog i zahvaljujem se na pohvalama koje je uputila i meni osobno i Klinici i cijeloj Hrvatskoj. Dala je puno dobrih izjava i opservacija o svemu tome. I mi smo cijelo govorili da je jedan od scenarija da se virus može ponašati kao stariji brat virusa Sars i odjednom odustati i odlučiti da se dalje ne širi na način kako se on širio i kako se ponašao. Ipak nas to upozorava da moramo još biti oprezni. Dvije stvari su jako važne za takvu procjenu. A to je hoće li se cijeli svijet uspjeti negjde do jeseni većim dijelom osloboditi tog virusa. Imamo još zemalja gdje imamo eksponencijalni rast. S druge strane, u obzir treba uzeti velike fluktuacije stanovništva, putovanja zbog turizma i ekonomije i svega drugog. Danas, bez problema, u roku sedam ili osam sati možete doći s jednog kraja svijeta na drugi i prensete što god hoćete”, kazala je Markotić.

“Bila bih oprezna i rekla da još uvijek postoji visoka vjerojatnost i drugog vala, ali i ovo što je rekla profesorica Gligić”, kazala je Markotić.

Putna osiguranja za turiste

Odgovorila je i na pitanje što će se dogoditi ako se tijekom ljeta i turističke sezone u nekog gradu pojavi veći broj slučajeva zaraze. “Hrvatska ima dugu tradiciju, od 14. stoljeća, kada je uvela karantenu. Prva na svijetu se znala ponašati i prema putnicima i drugima. U tom će se slučaju ponoviti slične mjere. Ako se negdje pojave slučajevi i oni se grupiraju, epidemiološke službe će izaći na teren, identificirati bolesnike i njihove kontakte, potencijalne rizike i prema tim rizicima i obimu pojave infekcije će odlučiti koje epidemiološke mjere su potrebne da bi se ograničilo i zaustavilo. Dosad smo bili uspješni, a vjerujem da ćemo i dalje”, kazala je te dodala kako bi bilo dobro da turisti koji dolaze imaju putna osiguranja.

“Hrvatska ima kapacitete da ih zbrine. A što se tiče plaćanja – to je na njima ili njihovim državama”, rekla je.

Bez konferencija Stožera vikendom

Na pitanje o izborima, kazala je da kao kliničar i infektolog nije najbolja osoba da govori o izborima. “Kada DIP zatraži, u skladu s tadašnjom epidemiološkom situacijom, epidemiolozi će dati informacije kako se ponašati”, kazala je.

Otkrila je da su mediji predložili da se vikendom više ne održava redovna konferencija Stožera u 14 sati.

“Hvala vam na tome. Mediji su predložili, a struka je prihvatila. Nije da nismo sretni, a i vi ćete imati jednu obavezu manje”, rekla je i dodala da je njezin dan uvijek dinamičan.

“Sigurno je da će biti jedno malo olakšanje za vikend, ali posla ima još jako puno”, zaključila je za RTL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *