409 umrlih na milion stanovnika: Prvo su ih hvalili a sada švedska vlada mora da brani svoj pristup pandemiji koronavirusa

Svijet

Švedska vlada brani svoj pristup pandemiji korona virusa, uprkos tome što je ta država sa 409 umrlih na milion stanovnika među prvih šest na svijetu.

“Transmisija virusa se usporava, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi se značajno smanjuje”, rekla je ministarka inostranih poslova En Linde na brifingu sa dopisnicima stranih medija.

Svoj maksimalno opušten pristup pandemiji Švedska teško može da pravda i namjerom da sačuva ekonomiju od recesije, jer je u protekla dva mjeseca više od 76.000 ljudi ostalo bez posla, a očekuje se da će stopa nezaposlenosti od 7,9 odsto nastaviti da raste, prenosi AP.

Takozvani švedski model je u početku privlačio pažnju cijelog svijeta, ali je sa porastom broja umrlih sve više dovođena u pitanje njegova opravdanost. Protivnici takvog pristupa sada su dobili snažnu podršku bivšeg vodećeg epidemiologa u zemlji Anike Linde, koja je javno kritikovala stav zdravstvenih vlasti, rekavši da je trebalo slijediti druge države, jer bi to spasilo brojne živote, prije svega najstarijih.

Linde je predvodila državnu epidemiološku službu od 2005. do 2013. godine, kada je Švedska uspješno prebrodila epidemije Sarsa i svinjskog gripa, a za AP je rekla da su je isprovocirale izjave čelnika zdravstvenih agencija da će švedski pristup kovidu-19 biti najbolji na svijetu, bez obzira na broj žrtava.

“Mislim da tako više ne može da se nastavi. Takvo poricanje realnosti moglo bi da nas onemogući da postupamo racionalno”, kazala je Linde.

Za švedsku vladu je, međutim, i dalje isuviše rano da se donose zaključci o tome ko je tokom pandemije bio uspešan, a ko nije.

“Ovo nije sprint, nego maraton. Dobro je što svi stručnjaci mogu da kažu šta misle. U Švedskoj postoji potpuna sloboda govora”, bio je odgovor minisarke spoljnih poslova na pitanje kako komentariše izjave Anike Linde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *